Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Σπουδαία τα λάχανα…

Αγαπημένο λαχανικό του χειμώνα,
πρωταγωνιστεί σε γευστικές σαλάτες,
αλλά και μαγειρεμένο, σε νοστιμότατα πιάτα
από γεμιστό σε ντολμάδες, μέχρι τουρσί.

Ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών και είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές και καλλιεργείται σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά η γεύση του είναι πιο τραγανή και πιπεράτη κατά τους χειμωνιάτικους μήνες.
Θρεπτικά συστατικά
Έχει λίγες θερμίδες 33 ανά 150 γρ, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β2, Β6, C, Ε, Κ, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, τις ενώσεις του θείου, που προκαλούν και την δυσάρεστη μυρωδιά στο μαγείρεμα, ενώ τέλος αποτελεί και πηγή ω3 λιπαρών.
Ποικιλίες
Εγχώριες: το λευκό (υποπράσινο), το κόκκινο λάχανο, το αφράτο (κοζανίτικο), το μοβ, κράμβη η ανοιχτή (λαχανίδα) και εισαγόμενες: το κινέζικο (μακρουλό σαν μαρούλι), τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κατσαρό (του Μιλάνου), ιταλικό Savoy, και το ξινολάχανο (σοκρούτ).
Αγορά και συντήρηση
Διατηρείται αρκετά καιρό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο σε χάρτινες συσκευασίες (αποφύγετε τις πλαστικές γιατί σαπίζει). Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα αν αρχίσουν να μαραίνονται ή να χαλάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου