Πέστο Genovese η αυθεντική ονομασία της σάλτσας.
Το πέστο στα ιταλικά προέρχεται από το pestare και σημαίνει
συνθλίβω, αλλά και ξύλινο γουδοχέρι, στην αρχική παρασκευή της οποίας συνέβαλε.
Η σάλτσα αυτή ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά, ριζότο, αλλά τρώγεται και σαν άλειμμα
ή ντιπ σε καναπεδάκια, ψωμί, παξιμάδια.
Υλικά
½ κούπα κουκουνάρια ή
καρύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, 50 γρ. φύλλα βασιλικού, ½ κούπα ελαιόλαδο, 50 γρ
παρμεζάνα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο γουδί ή στο μούλτι το σκόρδο με λίγο αλάτι.
Προσθέτετε το βασιλικό. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε και το κουκουνάρι
μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύοντας με το γουδοχέρι ρίχνετε εναλλάξ το τυρί
με το λάδι. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται αλατοπίπερο. Σερβίρετε αμέσως ή βάζετε το
πέστο σε γυάλινο βαζάκι που μπορείτε συντηρήσετε στο ψυγείο, καλύπτοντας την
επιφάνεια με ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου