Το χαρακτηριστικό φαγητό του ελληνικού καλοκαιριού
Υλικά
500 γρ κιμάς, 5-6 μελιτζάνες φλάσκες, 5-6 πατάτες σε
ροδέλες, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 1 κ σ πελτέ, 1 κ γ ζάχαρη, ½ κούπα ελαιόλαδο,
μπαχάρι, κανέλα, ρίγανη, φρυγανιά τριμμένη, αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ: 3 κ σ βούτυρο, 1 κούπα σιμιγδάλι, 1 λίτρο γάλα, 1 αυγό, αλάτι,
πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε τις μελιτζάνες τις κόβετε σε λωρίδες, τις
πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για ½ ώρα. Ξεπλένετε καλά
και στραγγίζετε. Σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί απλώνετε σε στρώσεις τις μελιτζάνες
και τις πατάτες, πασπαλίζετε με ρίγανη, αλείφετε με λάδι και ψήνετε στο γκριλ
μέχρι να ροδίσουν. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτετε
τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε την ντομάτα, τον πελτέ,
την ζάχαρη, το μπαχάρι, την κανέλα, λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και
αφήνετε να σιγοβράσουν για λίγο. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί και πασπαλίζετε με
την φρυγανιά. Βάζετε τις πατάτες σε στρώσεις. Απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά.
Στρώνετε από πάνω τις μελιτζάνες. Σ’ ένα κατσαρολάκι σοτάρετε στο βούτυρο το
σιμιγδάλι μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε το γάλα, χαμηλώνετε την φωτιά και
αφήνετε σιγά-σιγά να πήξει. Χτυπάτε τ’ αυγό και το ρίχνετε στην μπεσαμέλ.
Αλατοπιπερώνετε. Απλώνετε την μπεσαμέλ στο ταψί ομοιόμορφα, να καλύψει τις
μελιτζάνες. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο μουσακάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου