Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η πρώτη γλυκιά γεύση της χρονιάς

Φτιάξτε την βασιλόπιτα και …την τύχη με τα χέρια σας
Ο επικρατέστερος τύπος για την παρασκευή της βασιλόπιτας είναι η γλυκιά βασιλόπιτα, με ζύμη για κέικ  ή με ζύμη για τσουρέκι. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας βέβαια εκτός της γλυκιάς  υπάρχουν και οι αλμυρές βασιλόπιτες με τυριά (Σιάτιστα, Χωριά Πωγωνίου), με κρέας (Μέτσοβο), κοτόπουλο ή αρνί και ρύζι ή πλιγούρι (Ήπειρος, Θεσσαλία, ) και τέλος με κιμά (Θράκη).
Φλουρί: Πλένετε ένα νόμισμα, το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε στο ταψί με την ζύμη. Διαλέξτε ένα δωράκι και δώστε το σε όποιον κερδίσει το φλουρί.
Ψήσιμο: Προθερμάνετε  το φούρνο πριν βάλετε την βασιλόπιτα. Μην τον ανοίγετε τουλάχιστον για 20-25 λεπτά, για να σταθεροποιηθεί ή ζύμη και να αρχίσει να φουσκώνει. Εάν θέλετε να ελέγξετε αν έχει ψηθεί η βασιλόπιτα καρφώνετε ένα μαχαίρι στο κέντρο της ζύμης. Εάν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμη. 
Στόλισμα: Κλασσικά πασπαλίζουμε την βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη. Μπορείτε  να κόψετε σε ένα χαρτόνι τους αριθμούς του νέου έτους, αστέρια κλπ να τοποθετήσετε επάνω στην βασιλόπιτα και να πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη. Αφαιρώντας προσεκτικά το χαρτόνι θα έχουν σχηματιστεί οι αριθμοί ή τα σχήματα. Επίσης μπορείτε να σχηματίσετε τους αριθμούς του νέου έτους με αμύγδαλα, με σοκολάτα (λευκή), ή να την διακοσμήσετε με διάφορα χριστουγεννιάτικα δωράκια.
Εθιμοτυπικό: Η βασιλόπιτα κόβεται την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση αμέσως μετά τον ερχομό του νέου χρόνου, από τον αρχηγό της οικογένειας. Πρώτα κόβει το κομμάτι του Χριστού και της Παναγιάς, κατόπιν του σπιτιού, το δικό του, της οικοδέσποινας και κατόπιν για όλους όσους παρευρίσκονται στην γιορτή, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό συγγενείας. Σ’ αυτόν που θα πέσει το φλουρί, θεωρείται ο τυχερός του καινούριου χρόνου.

Η ιστορία της βασιλόπιτας

Με τον ερχομό του καινούριου χρόνου, είναι συνήθεια να κόβουμε την βασιλόπιτα με το φλουρί, που σε όποιον πέσει θα είναι και ο τυχερός της νέας χρονιάς. Το έθιμο αυτό για μας τους ορθόδοξους χριστιανούς κρατάει από τον 4ο αιώνα,  όταν αυτοκράτορας ήταν ο  Ιουλιανός ο Παραβάτης, που λόγω φιλαργυρίας απαίτησε χρυσάφι και πολύτιμους λίθους από τους υπηκόους του. Ο έπαρχος Καισαρείας ζήτησε την εκτέλεση της εντολής του αυτοκράτορα από τον Μέγα Βασίλειο που ήταν επίσκοπος Καισαρείας, απειλώντας τον σε αντίθετη περίπτωση ότι θα λεηλατήσει την πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος κάλεσε τους κατοίκους και του έφεραν πολλά χρυσαφικά ελπίζοντας πως μ’ αυτά θα καλόπιανε τον σκληρό έπαρχο. Μα ο έπαρχος, ποιος ξέρει γιατί ούτε τα χρυσαφικά πήρε, ούτε την πόλη και τους κατοίκους πείραξε. Τι να έκανε τότε τα χρυσαφικά ο Μ. Βασίλειος, που δεν ήξερε τους κατόχους τους, και πώς θα τα επέστρεφε; Πρόσταξε τότε να ζυμωθούν μικρές πίτες και μέσα σ’ αυτές έβαλαν τα πολύτιμα αντικείμενα και τις μοίρασε σε όλους. Έτσι ο καθένας δεν πήρε τα δικά του, αλλά ούτε και αδικήθηκε. Το έθιμο γειτνιάζει κατά κάποιο τρόπο με αντίστοιχα της αρχαίας Ελλάδας, όπου κατά την γιορτή του Ψωμιού προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, ή στην αρχαία Ρώμη στα Σατουρνάλια, έφτιαχναν μικρά ψωμάκια που είχαν  μέσα φρούτα και νομίσματα. 

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Τι μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια χιονόπτωσης ή χιονοθύελλας
Εάν κατοικείτε σε περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις: Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης (πετρέλαιο, καυσόξύλα ή υγραέριο) (αφορά κυρίως τους ορεινούς οικισμούς) και τρόφιμα για αρκετές ημέρες. Εάν διαμένετε σε δύσβατη περιοχή, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια). Προμηθευτείτε ακόμα φαναράκια ή κεριά, καθώς πολλές φορές μπορεί να διακοπεί το ρεύμα Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό. Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία. Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες-υαλοπίνακα).
Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο: Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος. Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν χρειαστεί να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο ντυθείτε κατάλληλα, και προτιμήστε πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.
Εάν πρόκειται να μετακινηθείτε: Περπατήστε με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι. Φροντίστε να φοράτε  τα κατάλληλα υποδήματα. Προτιμήστε για τις μετακινήσεις σας τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να αποφεύγετε  να περπατάτε στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα

Η Βασιλόπιτα και το φλουρί
Το έθιμο ξεκινά από τον 4ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βασίλειος χρειάστηκε να επιστρέψει τα πολύτιμα αντικείμενα στους κατόχους τους, βάζοντας τα μέσα σε πίττες. Η βασιλόπιτα κόβεται την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση αμέσως μετά τον ερχομό του νέου χρόνου. Σ’ αυτόν που θα πέσει το φλουρί, θεωρείται ο τυχερός του καινούριου χρόνου
Τα δώρα
Στην χώρα μας τα δώρα ανταλλάσσονται την Πρωτοχρονιά, σε αντίθεση με τους δυτικούς που τα φέρνει ο Santa Claus τα Χριστούγεννα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους στο τζάκι ή στα παράθυρα, περιμένοντας να περάσει ο Αη Βασίλης να τα γεμίσει δώρα. Τα παλαιότερα χρόνια τα δώρα τα έβαζαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα αντάλλασαν ή τα άνοιγαν μόνο την Πρωτοχρονιά.
Το ρόδι
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο σπίτι από το φθινόπωρο, ένα ρόδι που το πετάνε και το σπάνε στο κατώφλι του σπιτιού, μόλις αλλάξει ο χρόνος Το ρόδι είναι το σύμβολο της αφθονίας , της υγείας, της γονιμότητας και της καλής τύχης και καθώς σπάει στα μικρά κόκκινα σπόρια, ελπίζουν τόσα να είναι και τα καλά που θα φέρει ο νέος χρόνος.
Το ποδαρικό
Μεγάλη σημασία δίνουν στο πρόσωπο που θα κάνει «ποδαρικό» και ανάλογα πως θα πάει η χρονιά, τον θεωρούν γουρλή ή γρουσούζη. Μπαίνουν στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας ποδαρικό, ώστε ο καινούριος χρόνος να τα φέρει δεξιά, καλότυχα Συνηθίζεται να κάνουν ποδαρικό τα μικρά παιδιά που φέρνουν μάλιστα και γλυκά στο σπίτι, για να είναι γλυκός ο χρόνος.
Η κρεμμύδα
Οι αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν σύμβολο αναγέννησης και υγείας. Σήμερα σε πολλά μέρη της χώρας μας, τοποθετούν μια κρεμμύδα έξω από την πόρτα του σπιτιού για να φέρει τύχη και υγεία στην οικογένεια. Μάλιστα ο αρχηγός της οικογένειας χτυπά με αυτήν τα κεφάλια των άλλων για υγεία, ή ακόμα την φυτεύουν στον κήπο μετά την πρωτοχρονιά για να μεγαλώσει και να δώσει περισσότερα αγαθά. 
Ο τζόγος
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς συνηθίζουν να παίζουν χαρτιά ή τυχερά παιχνίδια στα σπίτια και στα καζίνο. Η μια εκδοχή ανάγει στην τράπουλα που προέρχεται από την ιταλική λέξη Trapola και σημαίνει δόλος, παγίδα. Γι’ αυτό παίζουν, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την παγίδα, Κατά την άλλη εκδοχή θεωρητικά, η τύχη κάποιου στα χαρτιά απεικονίζει κατά κάποιο τρόπο την τύχη που θα έχει την νέα χρονιά.
Τοπικά έθιμα
Ένα έθιμο από τα Επτάνησα, που κάνει τα νησιά να ευωδιάζουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς, καθώς οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραίνοντας ο ένας τον άλλον εύχονται «καλή αποκοπή», δηλαδή με το καλό να αλλάξει ο χρόνος. Στη Δυτική Μακεδονία Μπουμπουσιάρια ονομάζονται τα καρναβάλια που γίνονται την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια στη Σιάτιστα και τα γύρω χωριά, καθώς και στα Βλαχοχώρια των Γρεβενών.
Προλήψεις
Εκτός όμως από τα έθιμα υπάρχουν και οι προλήψεις για την πρωτοχρονιά, όπως όταν πλένονται την πρωτοχρονιά να αγγίζουν ένα σίδερο για να είναι «σιδερένιοι», ή να αφήσουν την βρύση ανοιχτή και έτσι όπως τρέχει το νερό να τρέχει όλο το χρόνο η τύχη. Η επίσκεψη περιστεριού στο μπαλκόνι ή στην αυλή του σπιτιού θεωρείται επίσης καλοτυχία Η δοξασία λέει ότι κάνουμε την πρωτοχρονιά θα μας ακολουθήσει όλο τον χρόνο, έτσι άλλοι αποφεύγουν να πληρώνουν, να δανείσουν χρήματα ή να βγάζουν αγαθά από το σπίτι τους. Αλλά ακόμα και να γκρινιάζουμε, να τσακωθούμε, ή να μελαγχολήσουμε. Επίσης και ο καιρός την πρώτη μέρα του χρόνου, είναι «σημάδι» καλοχρονιάς, ιδίως μάλιστα το χιόνι με την δοξασία «άσπρη μέρα, άσπρος χρόνος», αλλά και ο βοριάς που με το δυνατό φύσημα θα παρασύρει (διώξει) το κακό. Το τραπέζι της πρώτης μέρας του χρόνου συνηθίζεται να στρώνεται με αφθονία φαγητών και γλυκών προοιωνίζοντας την αφθονία των αγαθών για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Επίσης συνηθίζεται να τοποθετούν στο τραπέζι κλώνους ελιάς, ένα μεγάλο ρόδι και ένα μπολ γεμάτο μέλι, σύμβολο ευτυχίας και ευγονίας για κάθε σπιτικό.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Μπρ.. μπαίνουμε στην κατάψυξη

Ο χειμώνας και το κρύο έχουν κάνει για καλά την εμφάνισή τους, πώς θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε:
Πίνετε πολύ νερό και κυρίως πολλά ζεστά
Σε κάθε εποχή ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό, το χειμώνα το αίσθημα της δίψας δεν είναι έντονο και το παραμελούμε. Εκτός του νερού πίνετε και πολλά ζεστά ροφήματα, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο κ ά. Ακόμα ζεστή σοκολάτα και καφέ, αλλά με μέτρο. Μην ξεχνάτε τις σούπες και τους ζωμούς λαχανικών. Αποφύγετε το αλκοόλ. Μην καπνίζετε, η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Φάτε περισσότερο αλλά ισορροπημένα
Δώστε ποικιλία στο μενού σας με μακαρόνια, ρύζι, λαχανικά , όσπρια, δημητριακά, και ψωμί ολικής άλεσης. Αυξήστε λίγο τα λιπαρά, προτιμώντας αυτά που περιέχουν το βούτυρο, τα τυριά και το φρέσκο γάλα, από εκείνα που περιέχουν τα αλλαντικά και τα φαγητά με σάλτσες. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και ιδίως των λιπαρών όπως σαρδέλες, τόνο, σολομό και μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής
Ελέγξτε την θέρμανσή σας
Όσο πιο ψηλή είναι η θερμοκρασία από την θέρμανση στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολη είναι η προσαρμογή εάν βγείτε έξω στο κρύο. Ακόμα η υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα, ερεθίζει τον φάρυγγα και τους βρόγχους. Αυξήστε την υγρασία της ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι, τοποθετώντας μικρά μπολ με νερό κάτω από τα σώματα του καλοριφέρ.
Ντυθείτε σαν κρεμμύδι
Φορέστε πολλά στρώματα ρούχων, ώστε να φυλακίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα ανάμεσά τους, καθώς δημιουργεί μόνωση. Μια βαμβακερή φανέλα επιτρέπει την απομάκρυνση της υγρασίας από την εφίδρωση. Φορέστε ένα ζεστό και φαρδύ ρούχο από μαλλί ή συνθετικές ύλες. Και τέλος ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο πανωφόρι, προστατεύει το σώμα από το κρύο και την υγρασία.
Καλύψτε τα άκρα σας
Καλύψτε το κεφάλι, τον λαιμό και τον πρόσωπο. Σκούφος ή κουκούλα και γάντια, ιδίως για τα παιδιά είναι απαραίτητα όταν βγαίνετε στο κρύο. Ακόμα φορέστε χονδρές κάλτσες και τοποθετείστε στα παπούτσια σας μονωτικούς πάτους. Προτιμήστε δερμάτινες μπότες που προφυλάσσουν από τα νερά και την υγρασία. Μην αγγίζετε μέταλλα με γυμνό δέρμα, καθώς τα παγωμένα μέταλλα απορροφούν ταχύτατα την θερμότητα.
Προστατευτείτε από την βροχή και τον άνεμο
Παραμείνετε στεγνοί καθώς το σώμα χάνει γρηγορότερα την θερμότητά του, όταν το δέρμα είναι βρεγμένο. Έχετε πάντα μια μικρή ομπρέλα στην τσάντα σας.
Ο άνεμος παίρνει περισσότερη θερμότητα από το σώμα μας από ότι ο ψυχρός αέρας. Το εκτεθειμένο δέρμα επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον άνεμο. Απλώστε μια δυο φορές την ημέρα μια προστατευτική θρεπτική κρέμα. Μην υγραίνετε τα χείλη σας, γιατί τα κάνετε να σκάνε.
Περιορίστε τις μετακινήσεις ή παραμείνετε στο σπίτι σας
Οι πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, είναι φρονιμότερο να παραμείνουν στο σπίτι τους αν αυτό είναι δυνατό ή να περιορίσουν ή να τις μετακινήσεις τους, στις απολύτως απαραίτητες, όταν χιονίζει, βρέχει ή κάνει πολύ κρύο. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και προσαρμόστε το πρόγραμμα των μετακινήσεων σας ώστε να αποφύγετε  τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε οδικώς ή πεζοί στην ολισθηρότητα των δρόμων, στην πτώση αντικειμένων λόγω χιονόπτωσης, ανέμου και μετά το πέρας των καιρικών φαινομένων. Αν παρ’ όλες τις προφυλάξεις παρουσιάσετε σοβαρή υποθερμία, επώδυνο αίσθημα μυρμηγκιάσματος, τρέμουλο, μπερδεμένη ομιλία, αφύσικα αργό ρυθμό αναπνοής, δέρμα παγωμένο και χλωμό, απώλεια συγκέντρωσης, ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια



Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Άγιος Στέφανος

Ήταν ένας από τους επτά διακόνους, που επέλεξαν και χειροτόνησαν οι απόστολοι κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους για να εξυπηρετούν τους πιστούς στα κοινά τραπέζια. Ο Στέφανος ανέπτυξε μεγάλη δράση και στο κήρυγμα και με την πίστη του έκανε και θαύματα. Οι φανατικοί Ιουδαίοι φοβούμενοι την δράση του και την δύναμή του τον οδήγησαν στο Μεγάλο Συνέδριο που τον καταδίκασε σε λιθοβολισμό. Κατά την στιγμή του λιθοβολισμού ένας νεαρός Φαρισαίος ονόματι Σαούλ, φύλαγε τα ρούχα αυτών που τον λιθοβολούσαν. Αυτός ο νεαρός αργότερα έγινε ο μεγάλος απόστολος των Εθνών, Παύλος. Ο Στέφανος λέγεται και πρωτομάρτυρας καθώς είναι ο πρώτος που μαρτύρησε για τον Χριστό. Η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 27 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης;

Τις ημέρες των εορτών προκύπτει πάντα αυτή η κλασσική αλλά και δύσκολη για τους γονείς, ερώτηση. Ο Αϊ-Βασίλης για τα παιδιά είναι ένα πρόσωπο τόσο μυθικό, όσο και μυστηριώδες. Μυστικό γιατί έρχεται από πολύ μακριά και αντιπροσωπεύει το παραμύθι, την παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, συνυφασμένη με τις πιο τρυφερές παιδικές αναμνήσεις. Μέσα από τον Αϊ-Βασίλη προβάλλει το πρότυπο της πατρικής ή (γονικής αν θέλετε) αγάπης, φροντίδας, προσφοράς, καλοσύνης, αλλά και επιβεβαίωσης και ανταμοιβής για τις προσπάθειες που κατάβαλε όλο το χρόνο.
Ακόμα είναι καλυμμένος με πέπλο μυστηρίου, γιατί γεννά πολλά ερωτήματα στα παιδιά ως προς τον τρόπο που κατασκευάζει στο εργοστάσιό του τα παιχνίδια, το πώς προλαβαίνει να τα μοιράσει όλα, το πώς γνωρίζει την επιθυμία του κάθε παιδιού, τον τρόπο που μπαίνει στα σπίτια αν δεν υπάρχει τζάκι κλπ. Όσο το παιδί δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη προσπαθήστε να ζητήσετε και τις απαντήσεις από το ίδιο το παιδί και ανάλογα συνεχίζετε με τις δικές σας εξηγήσεις, προσπαθώντας να μην του χαλάσετε την παραμυθένια εικόνα.
Στις μέρες μας λόγω της κρίσης  και επειδή οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ανεργία κλπ., ο Άγιος Βασίλης εκφράζει την σωτηρία, την βοήθεια και την λύτρωση από τα προβλήματα. Αυτό το βλέπουμε χαρακτηριστικά στα γράμματα που πλέον του στέλνουν τα παιδιά,  όπου δεν ζητούν κάτι γι’ αυτά, δώρα, παιχνίδια κ ά., αλλά δουλειά για τον μπαμπά και την μαμά, οικονομική αλλά ακόμα και ψυχική υποστήριξη. 
Συνήθως κατά την σχολική ηλικία αρχίζει και η απομυθοποίηση του Αϊ-Βασίλη, είτε μέσα από τις συζητήσεις με τον δάσκαλο στην τάξη, είτε επειδή το «μαρτυρούν» μεγαλύτερα αδέλφια ή οι άλλοι συμμαθητές και φίλοι που το γνωρίζουν ήδη. Πολλά παιδιά αρνούνται να δεχθούν την αλήθεια, καθώς μέσα τους αντιλαμβάνονται πως με το «ξεθώριασμα» του μύθου, απομακρύνονται από την παιδικότητα και την μαγεία που εκπέμπει. Εξηγήστε τους με απλά λόγια ότι παρόλο που ο Αϊ-Βασίλης δεν είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό, είναι μια παρουσία συμβολική, που υπάρχει μέσα στον καθένα μας και εκφράζεται με την αγάπη, την προσφορά, και την βοήθεια σ’ όσους την χρειάζονται.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Τα ποτά και τα ξενύχτια

Η επόμενη μέρα και τα «μεθεόρτια»
Η μέρα ανέτειλε προ πολλού. Το θέμα είναι σε πια κατάσταση μας βρίσκει. Εάν συνεχίζουν να ανοίγουν σαμπάνιες και να μας έρχεται το πώμα κατακούτελα, ησυχάστε ένας κακός εφιάλτης είναι, που θα περάσει αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας. Πρώτον ξαναπέσετε για ύπνο, όσο αργότερα ξυπνήσετε, τόσο καλύτερα θα ξυπνήσετε. Όταν τέλος πάντων ξαναξυπνήσετε αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και τον καφέ. Το ιδανικό πρωινό σ’ αυτή την περίπτωση είναι το νερό. Πιείτε όσο νερό γίνεται περισσότερο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την αφυδάτωση.
Συνεχίστε με ένα τσάι, χαμομήλι ή τίλιο με μέλι και λίγο αργότερα φρούτα ή χυμούς φρούτων. Η μπανάνα είναι το κατάλληλο φρούτο γι’ αυτή την στιγμή, καθώς θα ρυθμίσει γρήγορα την γλυκόζη στο αίμα. Όσο για χυμό, προτιμήστε μήλου και όχι πορτοκαλιού, που μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το στομάχι σας, λόγω της βιταμίνης C. Ακόμα ένα γάλα με δημητριακά ή φρυγανισμένο ψωμί ή φρυγανιά με μέλι, χωρίς βούτυρο ή μαρμελάδα, προσθέστε μια ντοματούλα, που περιέχει κάλιο και θα βοηθήσει στην επαναφορά της ισορροπίας των υγρών στο στομάχι. Αν πεινάτε αργότερα προτιμήστε μια ελαφριά σουπίτσα λαχανικών ή ζυμαρικών (αστράκι, πεπονάκι κλπ). Τι να αποφύγετε:
- Το ποτό τουλάχιστον για τα 2 επόμενα εικοσιτετράωρα.
- Τον καφέ, γιατί είναι διουρητικός και θα σας αφυδατώσει ακόμα περισσότερο - Το κρύο μπάνιο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοκ. Βάλτε μόνο μια κομπρέσα με κρύο νερό στο κεφάλι.
- Την γυμναστική, γιατί καθώς θα ιδρώσετε θα αφυδατωθείτε κι άλλο και υπάρχει κίνδυνος ακόμα και καρδιακής προσβολής.
- Τα τηγανητά (αυγά ή μπέϊκον), βαριά φαγητά με σάλτσες και καρυκεύματα.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ...

Χριστούγεννα, πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου
εβγάτε, δείτε, μάθετε που ο Χριστός γεννάται...
Ο αυτοκράτορας της Ρώμης, Οκταβιανός Αύγουστος έβγαλε διαταγή να γίνει απογραφή όλων των κατοίκων της αυτοκρατορίας. Ο Ιωσήφ με την μνηστή του Μαρία πήγε από την Ναζαρέτ στην Βηθλεέμ για να απογραφούν. Εκεί συμπληρώθηκαν οι ημέρες της εγκυμοσύνης και η Μαρία μη βρίσκοντας άλλο κατάλυμα, γέννησε σε μια φάτνη τον Ιησού Χριστό. Οι άγγελοι μεταφέρουν το μήνυμα της γέννησης στους ταπεινούς βοσκούς που βρίσκονται στην περιοχή, προτρέποντας τους να έρθουν να τον προσκυνήσουν, ενώ υμνούν την ενανθρώπηση του Θεού ψάλλοντας «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία». Ένα άστρο φώτισε την φάτνη και οδήγησε τους 3 μάγους στο σημείο της γέννησης, όπου προσκυνούν και προσφέρουν  τα δώρα τους, Χρυσάφι, Σμύρνα και Λίβανο. Η γέννηση του Θεανθρώπου θεωρείται στην χριστιανοσύνη ως το μεγαλύτερο και πιο σπουδαίο γεγονός των αιώνων.  

« Παρθένος σήμερον
τν περούσιον τίκτει
κα Γ τ σπήλαιον τ προσίτ προσάγει
γγελοι μετ ποιμένων δοξολογοσι
Μάγοι δ μετ αστέρος δοιποροσι
Δι’ μς γρ γεννήθη παιδίον νέον
πρ αώνων Θεός.»


Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Να τα πούμε;

Τα κάλαντα αποτελούν για όλους μας ίσως την πιο γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, όταν με το τριγωνάκι ξεχυνόμαστε στις γειτονιές για να τα «πούμε» την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.
Η προέλευση της λέξης κάλαντα τυγχάνει πολλών ερμηνειών. Κατ’ άλλους προέρχεται από την λατινική  λέξη calendae που σημαίνει καινούριος μήνας, κατ’ άλλους από το ελληνικό ρήμα καλώ, λόγω της ανάγκης υπενθύμισης των γιορτών κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, με τα κάλαντα να αποτελούν το «κάλεσμα».
Τραγούδια σαν τα κάλαντα συναντάμε όμως και στην αρχαιότητα, από την εποχή ακόμα του Ομήρου, όταν παιδιά κρατώντας κλαδιά ελιάς ή δάφνης, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι εύχονταν για καλή σοδιά., πλούτο και ευημερία.
Στην σημερινή εποχή αν και οι στίχοι από  τα κάλαντα είναι σε πολλά σημεία σε γλώσσα αρχαϊκή  ή Βυζαντινή ή διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο, αποτελούν τραγούδια με θρησκευτικό και ευχετήριο σκοπό.
 Χριστουγεννιάτικα κάλαντα
Καλήν ημέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την θείαν Γέννησην, να πω στ’ αρχοντικό σας.
Χριστός γεννάτε σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει.
Οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει η κτήσις όλη.
Εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων
Ο Βασιλεύς των Ουρανών και Ποιητής των όλων.
Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι το «Δόξα εν Υψίστοις».
Και τούτο άξιον εστί η των ποιμένων πίστις.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Η παράδοσή μας είναι γεμάτη από χριστουγεννιάτικα έθιμα, που ομορφαίνουν την πιο χαρούμενη γιορτή του έτους.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Οι πρόγονοί του πρέπει να αναζητηθούν σε ειδωλολατρικά έθιμα λατρείας των δέντρων που τα στόλιζαν για να εξασφαλίσουν καλή σοδιά τον καινούργιο χρόνο. Ο άγιος Βονιφάτιος γύρω στον 8ο αιώνα ήταν ο πρώτος που ενέταξε στα έθιμα των Χριστουγέννων το έλατο. Κατ’ αντιστοιχία στην χώρα μας με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπορούμε να αναφέρουμε το Χριστόξυλο, που όμως αντί να στολίζεται, καίγεται στο τζάκι του σπιτιού το δωδεκαήμερο των εορτών, ώστε συμβολικά να ζεσταίνει τον Χριστό .Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του σπιτιού, συμβολίζει την ευτυχία που φέρνει στον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού και η προσφορά των Θείων Δώρων
Το καραβάκι  
Ως ναυτική χώρα η Ελλάδα είχαν το έθιμο κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων να στολίζουν με λαμπιόνια στα σπίτια ένα καραβάκι. Αλλά και τα παιδιά όταν έλεγαν τα κάλαντα κρατούσαν στα χέρια τους ένα καραβάκι, που μάλιστα το είχαν φτιάξει μόνα τους. Ο συμβολισμός του η καλή πλεύση στον νέο χρόνο, αλλά και καλά ταξίδια για τους ναυτικούς μας. Χαρακτηριστικές εικόνες με το καραβάκι σε πίνακες Ελλήνων ζωγράφων αλλά και ευχετήριων καρτών της εποχής. Το έθιμο διατηρείται σήμερα σε ορισμένες μόνο περιοχές ιδίως στα νησιά μας.
Το Χριστόψωμο
Την παραμονή των Χριστουγέννων, ζυμώνουν με ευλάβεια και με τελετουργία που προσομοιάζει με τον μυστικισμό της διαδικασίας της θείας κοινωνίας το χριστόψωμο, που αποτελεί και το βασικό ψωμί των Χριστουγέννων. Ψωμί ευλογημένο, το χριστόψωμο, με το σταυρό στην επιφάνειά του, είναι ένα έθιμο καθαρά χριστιανικό, που συμβολίζει την εκκλησία και την ένωσή της με το Χριστό, όπως ενώνονται οι κόκκοι του σιταριού στο χριστόψωμο. Κατά τόπους έχει και διαφορετικό όνομα, όπως «Σταυροί», «Ψωμό του Χριστού», «Βλάχες» κ ά.
Τα Παραδοσιακά γλυκά
Η γλυκιά μυρωδάτη γεύση των Χριστουγέννων τα μελωμένα μελομακάρονα πασπαλισμένα με καρύδι και κανέλα, οι μοσχομυριστοί με βούτυρο και ανθόνερο, με την μεστή γεύση του αμύγδαλου στο εσωτερικό τους και  «χιονισμένοι» με άχνη ζάχαρη, κουραμπιέδες και τέλος οι δίπλες το χριστουγεννιάτικο γλύκισμα που συμβολίζει τα σπάργανα του Θείου Βρέφους. Τις συναντάμε ακόμα και στην νηστεία των Χριστουγέννων ως ξεροτήγανα (αντικαθιστώντας τα αυγά με πορτοκάλι). Τα περισσότερα υλικά των γιορτινών γλυκισμάτων (μέλι, ξηροί καρποί, ζάχαρη, λάδι, βούτυρο) ανάγουν στην πρόκληση της ευημερίας και της ευτυχίας για την νέα χρονιά.
Η γαλοπούλα
Είναι ένα ξενόφερτο έθιμο, που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει παραδοσιακό. Στην Ευρώπη υπήρχε η συνήθεια να μαγειρεύουν στο γιορτινό γεύμα μεγάλα πουλιά, φασιανούς, χήνες και άλλα. Η γαλοπούλα έφτασε στην Ευρώπη από το Μεξικό γύρω στα 1824 και από τότε άρχισαν να την προτιμούν. Οι Έλληνες είχαμε σαν κύριο πιάτο των Χριστουγέννων την κοτόσουπα ή το χοιρινό, που αυτή την εποχή αφθονούσε.
Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες
Οι ξυλογλύπτες τον Μεσαίωνα κατασκεύαζαν αντικείμενα με θρησκευτικά θέματα, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν πρόδρομοι των χριστουγεννιάτικων καρτών.
Με την σημερινή τους μορφή, πιστεύεται ότι ξεκίνησαν το 1843 στην Αγγλία, όταν σε μια κάρτα αποτυπώθηκε ένα οικογενειακό πάρτι σε εξέλιξη, που ανέγραφε τις ευχές: «Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχές το νέον έτος». Σήμερα βέβαια ξεπεράστηκε το χαρτί και πλέον ταξιδεύουν ηλεκτρονικά με Email και sms.  

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Γιορτινό τραπέζι

Οργάνωση, άνεση, διασκέδαση, ευχαρίστηση, αλλά και οικονομία
- Μαζέψτε όλη την οικογένεια και ιδίως τα παιδιά, να βοηθήσουν  για να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, βασιλόπιτα), αλλά και την γαλοπούλα ή το χοιρινό, για το γιορτινό τραπέζι.
- Γιορτάστε τα Χριστούγεννα, αποχαιρετίστε τον παλιό χρόνο και υποδεχθείτε τον καινούργιο με επισημότητα.
- Στρώστε άσπρο τραπεζομάντιλο, διακοσμήστε με πινελιές κόκκινου και χρυσού (μπάλες, κεράκια, αστράκια, κουδουνάκια), αλλά και επάργυρα ή χρωματιστά σουπλά.
- Προτιμήστε μονόχρωμες πετσέτες (όχι χαρτοπετσέτες), που θα τις διπλώσετε σαν δώρο και θα τις διακοσμήσετε με ξυλάκι κανέλας, κλαδάκια ή στεφανάκια από έλατο, ου ή γκι. 
- Βάλτε πορσελάνινα  πιάτα, τα καλά σας μαχαιροπήρουνα  και κρυστάλλινα ποτήρια. Όλο και κάποια έχουμε από την γιαγιά καταχωνιασμένα
- Για επιπλέον επισημότητα γράψτε το όνομα των καλεσμένων σε καρτούλες που θα τις βάλετε μπροστά από το σερβίτσιο του.
- Σβήστε τα φώτα και  δώστε μαγική ατμόσφαιρα με κηροπήγια, φαναράκια, κεράκια ή ρεσώ, που θα επιπλέουν σε νερό μέσα σε κρυστάλλινα μπολ.
- Τέλος βάλτε την μουσική της προτίμησης σας να σας αγκαλιάζει με τους ήχους της, την ώρα που θα απολαμβάνετε γευστικά το δείπνο σας. Η ατμόσφαιρα θα γίνει συναρπαστική και θα σας μεταφέρει στην μαγεία των Χριστουγέννων. 

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

1η Ημέρα του Χειμώνα

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί στο βόρειο ημισφαίριο την αρχή του χειμώνα. Ονομάζεται ηλιοστάσιο καθώς διανύοντας ο  ήλιος την εκλειπτική τροχιά του όταν φτάνει εδώ φαίνεται σαν να σταματά για 2-3 ημέρες να κινείται.  Η μέρα είναι η μικρότερη του χρόνου και η νύχτα η μεγαλύτερη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ήλιος βρίσκεται στην μέγιστη απόσταση από τον βόρειο πόλο.

 

Το γουρουνάκι των γιορτινών ημερών

Η συνήθεια να μαγειρεύουμε χοιρινό τις γιορτινές αυτές μέρες, έχει μείνει από τα χοιροσφάγια, μια παλιά τελετή, που αναβιώνει μέχρι και τις μέρες μας σε κάποια μέρη της χώρας μας. Τα παλαιότερα χρόνια κάθε οικογένεια μεγάλωνε κατά την διάρκεια της χρονιάς, ένα ή και περισσότερα γουρουνάκια (χοίρους) που στις αρχές Δεκεμβρίου τα έσφαζαν, αξιοποιώντας και το μικρότερο κομμάτι κρέατος για να φάνε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο. Το κεφάλι το έκαναν πηχτή, το λίπος τσιγαρίδες, σύγλινο, τις πανσέτες μπέϊκον, λουκάνικα, απάκια και το υπόλοιπο κρέας παστό, με κατανάλωση σχεδόν τον υπόλοιπο χρόνο, ή τουλάχιστον μέχρι την Σαρακοστή. 
Το χοιρινό κρέας μας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια. Κάθε κομμάτι χοιρινού χρειάζεται και διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Τα μπροστινά κομμάτια επειδή είναι πιο σκληρά είναι ιδανικά για μαγειρευτά, ενώ οι μπριζόλες (λαιμός ή κόντρα) όπως και τα κομμάτια από το μπούτι, είναι ιδανικά για ψητά ή για τον φούρνο. Τέλος τα γουρουνάκια γάλακτος αποτελούν εξαιρετικό έδεσμα, ψημένα ολόκληρα στην σούβλα ή τον φούρνο

Χοιρινό πρασοσέλινο αυγολέμονο

Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα, λαιμός) κομμένο σε μερίδες, 1 κιλό σέλινο, 1 κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κούπα λάδι, 1 κ σ αλεύρι, 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο, 2 αυγά, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και λευκό πιπέρι.
Εκτέλεση
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και τα πράσα. Προσθέτετε το κρέας και το αλεύρι. Αφήνετε να τσιγαριστούν για λίγο και ρίχνετε ζεστό νερό, όσο να σκεπαστούν. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνετε το σέλινο κομμένο, το μάραθο και αλατοπιπερώνετε. Όταν βράσουν κρέας και σέλινο, χτυπάτε τ’ αυγά σ’ ένα βαθύ πιάτο και προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε το αυγολέμονο ανακατεύοντας ελαφρά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.



Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Και τώρα τι θα πιούμε;

Κρασί και σαμπάνια, οι γιορτινοί συνδυασμοί
Τα λευκά κρασιά είναι παντός καιρού συνοδεύουν ωραία τον σολομό, το χαβιάρι, τα θαλασσινά στην αρχή του γεύματος, αλλά και τα αλμυρά τυριά, όπως η κοπανιστή, ή φέτα ή τυριά με γεύση μούχλας ή μπαχαρικών, όπως το ροκφόρ, η γκοργκοτζόλα, αλλά και σαλάτες και αυγά. Τα οστρακόδερμα, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, τα πικάντικα τυριά, παρμεζάνα, San Michali, δένουν αρμονικά με ροζέ κρασιά. Με το αρνάκι, το κατσικάκι, τα πουλερικά ιδίως τα γλασαρισμένα με χυμούς φρούτων, οι πίτες, οι τάρτες, τα κίτρινα ώριμα τυριά, οι καρυδόπιτες ή αμυγδαλόπιτες συνδυάζονται ωραία από ένα ερυθρό ξηρό κρασί. Συνοδέψτε τέλος τα κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρευτά με δυνατό κόκκινο κρασί στους 16-18 βαθμούς Κελσίου, σερβιρισμένο σε ένα κρυστάλλινο κολονάτο ποτήρι, κλειστό προς τα επάνω, που θα συγκεντρώσει και θα προβάλλει εύκολα, τα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του. Όμως η γιορτινή ατμόσφαιρα θέλει και σαμπάνια. Οι παιχνιδιάρικες φυσαλίδες είναι  σήμα κατατεθέν κάθε εορταστικής μέρας, από την καθέλκυση ενός πλοίου, μέχρι  την γαμήλια τούρτα, αλλά και το καλωσόρισμα του καινούργιου  χρόνου. Πολλοί sommelier προτείνουν την σαμπάνια, για όλο το γιορτινό γεύμα, επιλέγοντας ανάμεσα στους τύπους της. Brut (ξηρή), Extra Brut (πολύ ξηρή), Ultra Brut (πάρα πολύ ξηρή), Demi-sec (ημίξηρη), Doux (γλυκή) λευκή ή ροζέ, Blanc de Blanc (από 100% Chardonnay),  Premier Cru (υψηλής ποιότητας αμπελώνες), και Grant Cru (υψίστης ποιότητας αμπελώνες).Με την παραδοσιακή γαλοπούλα, προτιμήστε μια Brut σαμπάνια, διατηρημένη στο ψυγείο στους 6-8 C. Κλείστε το δείπνο σας, με μια ημίξηρη σαμπάνια, ιδανική συνοδεία foie gras, επιδορπίων και φρούτων ιδίως της φράουλας. Και μια υπενθύμιση πιείτε την όσο είναι ακόμα φρέσκια και δροσερή. Ο σωστός τρόπος για να διατηρηθεί κρύα όταν την ανοίξετε είναι να την βάλετε σε μια σαμπανιέρα με παγάκια και νερό. Όσο για το άνοιγμά της, εάν θέλετε να απολαύσετε την γεύση και τα αρωματικά της, φροντίστε να μην χαθεί ο πολύτιμος αφρός της. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και στην συνέχεια το σύρμα που συγκρατεί τον φελλό. Γέρνετε την φιάλη με κλίση 450  μοιρών και κατόπιν βγάζετε τον φελλό με περιστροφικές κινήσεις. Σερβίρετε σε ψηλόλιγνο ποτήρι σε σχήμα τουλίπας. Αν όμως απλώς θέλετε να δημιουργήσετε ένα γιορταστικό θέαμα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις αφρισμένες φυσαλίδες της σαμπάνιας. Χρόνια σας πολλά!

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Βίρνα Λίζι

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η μεγάλη Ιταλίδα ηθοποιός
Η εντυπωσιακή ξανθιά Βίρνα Περαλίζι όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε το 1936 στην Αγκόνα. Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 17 ετών συμμετέχοντας σε πολλές ταινίες στην Ιταλία, Γαλλία αλλά και στο Χόλυγουντ δίπλα σε σημαντικούς ηθοποιούς της εποχής της, όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, ο Αλέν Ντελόν, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Τζάκ Λέμον, ο Τόνι Κέρτις κ ά. «Πώς να δολοφονήσετε την γυναίκα σας», «Not with My Wife, You Don't», «Assault on a Queen», «The Secret of Santa Vittoria», «Βασίλισσα Μαργκό» (Αικατερίνη των Μεδίκων), όπου βραβεύτηκε στις Κάννες το 1994 και το κύκνειο άσμα της στον κινηματογράφο το 2002 «Η ωραιότερη μέρα της ζωής μου». Συμμετείχε ακόμα σε πολλές ιταλικές τηλεοπτικές σειρές. 

Η κρίση θέλει καλοπέραση με οικονομία

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που φέρνει την οικογένεια πιο κοντά. Επωφελούμαστε από το ότι τα παιδιά δεν έχουν σχολείο και εμείς δουλειά και έτσι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, ώστε να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας.
- Συγκαλέστε οικογενειακό συμβούλιο και αναθέστε ρόλους και εργασίες σε κάθε μέλος της οικογένειας.
- Στολίστε μαζί το σπίτι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
- Βοηθήστε στην προετοιμασία των γλυκών και των φαγητών.
- Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε οικογενειακά, από επιτραπέζια μέχρι ποδόσφαιρο…
- Κάνετε βόλτες, έτσι χωρίς πρόγραμμα, στην στολισμένη πόλη, φωτογραφηθείτε με τον άγιο Βασίλη και αναζητήστε γιορτινές δραστηριότητες των δήμων και των πολιτιστικών συλλόγων.
- Εξερευνήστε την πόλη σας, επισκεπτόμενοι μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Προτιμήστε ημέρες με ελεύθερη είσοδο.
- Κάντε ημερήσιες εκδρομές, ή αν υπάρχει χιόνι, επισκεφθείτε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο. - Καλέστε στο σπίτι σας ή επισκεφτείτε φίλους και συγγενείς. Δώστε προτεραιότητα σε ηλικιωμένους (παππούδες, γιαγιάδες) και περάστε χρόνο μαζί τους, δείχνοντας τους πόσο σημαντικοί είναι για σας. Το έχουν ανάγκη, αυτές τις άγιες ημέρες.
- Ντυθείτε εσείς ή κάποιος άλλος άγιος Βασίλης και μοιράστε τα δώρα στα παιδιά ή οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού, που θα οδηγήσει στην εύρεση των δώρων.
- Διοργανώστε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μια βραδιά χαρτοπαιξίας.
- Τηρείστε τα γιορτινά έθιμα (κάλαντα, βασιλόπιτα και φλουρί, καλικάτζαροι, ρόδι, ποδαρικό) και εξηγείστε στα παιδιά τι σημαίνουν.
- Στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Φώτων, παρακολουθείστε την τελετή του αγιασμού των Υδάτων. 


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

2010: «Έφυγε» η Τασσώ Καββαδία, η «κακιά» του ελληνικού σινεμά

Γεννήθηκε το 1921 στην Πάτρα. Σπούδασε στην Αθήνα πιάνο, υποκριτική, σκηνογραφία και δραματολογία και στο Παρίσι ζωγραφική και διακόσμηση. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού σινεμά συνήθως παίζοντας τον ρόλο της κακιάς, από πεθερά, νύφη, μάνα, ή αδελφή, μέχρι δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου, λόγω του σοβαρού και βλοσυρού ύφους της και της υποβλητικής φωνής της. «Στέλλα», «Το κλωτσοσκούφι», «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», «Στεφανία», «Ξύπνα Βασίλη», «Όλγα αγάπη μου», «Ιστορία μιας ζωής», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα», «Η αμαρτία της ομορφιάς», «Θηλυκή εταιρεία», μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε. Στο θέατρο συμμετείχε σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παίζοντας ρόλους που κάλυπταν σχεδόν όλη την γκάμα του θεατρικού ρεπερτορίου, εκτός από αρχαία τραγωδία.. Εμφανίστηκε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Ο σπαγκοραμμένος»,  «Η θύελλα», «Γίγας Μοτέλ», Παππούδες εν  δράσει», «Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο». Επί σειρά ετών είχε συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές, άλλοτε ως παραγωγός και άλλοτε ως εκφωνήτρια. Είχε εργαστεί ακόμα σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια, ενώ είχε ασχοληθεί και με μεταφράσεις, λογοτεχνικού και γενικού ενδιαφέροντος.

Ο «δεκάλογος» της αγοράς των παιδικών δώρων

1) Στα παιδικά δώρα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν την ηλικία, τις ιδιαίτερες δεξιότητες, τις πραγματικές ανάγκες και τέλος τις προτιμήσεις του παιδιού, που δεν θα καθορίζονται από την μόδα και τις διαφημίσεις.
2)  Προτιμήστε δώρα από ανακυκλωμένα υλικά. Αν είναι ηλεκτρικά (ραδιόφωνο, γουόκμαν, αυτοκίνητα )προτιμήστε αυτά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
3) Αναζητήστε στην συσκευασία, το σήμα CE, που εγγυάται για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην ποιότητα των υλικών τους, στην κατασκευή τους και στην χρήση τους. Ακόμα πρέπει να αναγράφουν στην ελληνική γλώσσα, κατασκευαστικές λεπτομέρειες, αλλά και τις οδηγίες και τις προφυλάξεις κατά την χρήση τους.
4) Αποφύγετε να αγοράσετε παιχνίδια, με αιχμηρά σημεία, με ελατήρια που εκτοξεύονται, με μακριούς ιμάντες, με μικρά κομμάτια που εύκολα αποσπώνται, μικρές μπάλες ή βόλους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού ή κατάποσης.
5)  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν αγοράσετε παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς μπορεί να υπάρξει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αν υπάρχουν κατασκευαστικά λάθη ή δεν χρησιμοποιηθούν σωστά από τα παιδιά.
6) Προτιμήστε παιχνίδια από καταστήματα με επώνυμες φίρμες και όχι από πλανόδιους, γιατί μπορεί να αποδειχθούν «μαϊμούδες» ή αμφιβόλου ποιότητας. Τα χριστουγεννιάτικα bazaar, άλλα φιλανθρωπικού και άλλα απλά εορταστικού χαρακτήρα, αποτελούν μια πολύ ωραία ιδέα, όπου θα βρείτε μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες σε πολύ χαμηλές τιμές
7) Αν χαρίσετε πάνινα ή λούτρινα παιχνίδια, βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνουν χνούδια, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Αποφύγετε να χαρίσετε μπαλόνια, ιδίως σε πολύ μικρά παιδιά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία σε περίπτωση κατάποσης μικρών κομματιών
8) Εάν αγοράσετε ποδήλατο προμηθευτείτε μαζί το προστατευτικό κράνος, τις βοηθητικές ρόδες, (εάν δεν ξέρει το παιδί ποδήλατο), ένα βιβλίο με τα βασικά σήματα της τροχαίας και κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και τέλος ενημερώστε το παιδί για τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχει κατά την χρήση του ποδηλάτου.
9) Κατασκευάστε μόνοι σας τα δώρα που θα προσφέρετε στα παιδιά ή ακόμα καλύτερα ζητήστε να σας βοηθήσουν κι εκείνα. Ένα δώρο φτιαγμένο από εμάς είναι περισσότερο ευπρόσδεκτο, καθώς έχουμε κοπιάσει για να το φτιάξουμε.
10) Χαρίστε μαζί με τα παιχνίδια και βιβλία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τέλος, μην δώσετε τα δώρα απευθείας στα παιδιά, αλλά κρύψτε τα σε διάφορα μέρη του σπιτιού και παίξτε μαζί τους το παιχνίδι της αναζήτησης του «χαμένου δώρου» Άλλωστε οι γιορτινές αυτές ημέρες είναι αφιερωμένες στα παιδιά και στα παιχνίδια. Είθε να γίνουμε και εμείς για λίγο παιδιά και να παίξουμε. Καλές γιορτές.



Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Άγιος Διονύσιος, πολιούχος της Ζακύνθου

Γεννήθηκε στον Αιγιαλό  Ζακύνθου το 1547. Καταγόταν από οικογένεια ευγενών και το κοσμικό του όνομα ήταν Δραγανίκος. Σπούδασε θεολογία και αφού πρώτα χάρισε την περιουσία  του στους φτωχούς, έγινε μοναχός και κατόπιν ιερέας, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Στροφάδων. Με παρακίνηση του μητροπολίτη Αθηνών χειροτονήθηκε επίσκοπος της Αίγινας με το όνομα Διονύσιος. Ύστερα από 2 χρόνια γύρισε στην Ζάκυνθο, γιατί ήθελε να προσφέρει τις ποιμαντορικές του υπηρεσίες στους συμπατριώτες του. Στην αρχή ήταν χωροεπίσκοπος Ζακύνθου και ύστερα εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου στον Μώλο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας. Εκεί τον επισκεπτόταν όλος ο κόσμος για να τον συμβουλευτεί. Εκοιμήθη στις 17 Δεκεμβρίου του 1622, σε ηλικία 75 ετών και ενταφιάστηκε στον Ναό Αγίου Γεωργίου Στροφάδων όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία. Κατά την ανακομιδή του λειψάνου είδαν ότι διατηρήθηκε ακέραιο χωρίς να λιώσει. Σήμερα το ιερό λείψανο είναι φυλαγμένο σε πολυτελή λάρνακα στον ναό του Αγίου Διονυσίου.  Αναγνωρίστηκε άγιος από το Πατριαρχείο το 1703 και η μνήμη του τιμάται στις 17 Δεκεμβρίου. 

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

1974: Πέθανε ο ποιητής Κώστας Βάρναλης

Γεννήθηκε το 1884 στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας, αν και το επίθετό του δηλώνει καταγωγή από την Βάρνα. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και διορίστηκε καθηγητής σε διάφορα σχολεία, ενώ πήρε και 2 φορές υποτροφία για την Γαλλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας και κοινωνιολογίας.  Στα 1905 στα 21 του μόλις χρόνια, τυπώνει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Κηρύθρες». Απομακρυνόμενος από την εκπαιδευτική του ιδιότητα, αφιερώθηκε στην μελέτη της αρχαίας ελληνική σκέψης και στις νέες ιδέες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δημιουργώντας μια δική του προσωπική σχολή στα περισσότερα είδη του γραπτού λόγου ( ποίηση, χρονογράφημα, κριτική κλπ). Το έργο του διέπεται από ανθρωπιά, λυρισμό αλλά και σαρκασμό. Ξεχωρίζουν Ποιητικά: «Το φως που καίει» (1922), «Σκλάβοι πολιορκημένοι» (1927), «Οι μοιραίοι», «Η μάνα του Χριστού», «Οι πόνοι της Παναγιάς», πεζογραφήματα: «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» (1936), «Το ημερολόγιο της Πηνελόπης» (1946), «Δικτάτορες» (1956), Μελέτες: «Αισθητικά» 2 τόμοι (1957), «Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική» (1925) «Ζωντανοί άνθρωποι» (1938) κ ά. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από συνθέτες Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Σ. Κουγιουμτζής, Χ Λεοντής. Γ Σπανός  κ ά.
Απόσπασμα  «Οι μοιραίοι»
«Mες την υπόγεια την ταβέρνα,
μες σε καπνούς και σε βρισές
απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα
όλ’ η παρέα πίναμ’ εψές·
εψές, σαν όλα τα βραδάκια,
να πάνε κάτου τα φαρμάκια…»


1803: Ο χορός του Ζαλόγγου

Ο Ζάλογγος το ξακουστό βουνό της Ηπείρου, συνέχεια των βουνών του Σουλίου στα βόρεια της Πρέβεζας, συνδέθηκε άρρηκτα με την νεότερη ελληνική ιστορία ως το αιώνιο σύμβολο της περηφάνιας, της τιμής και της αυτοθυσίας.
Στις 12 Δεκεμβρίου του 1803, οι Σουλιώτες αναγκάσθηκαν να συνθηκολογήσουν με τον Αλή Πασά και να εγκαταλείψουν το Σούλι. Από δυσπιστία προς τον Αλή Πασά, διαμοιράστηκαν σε τρία τμήματα και πορεύθηκαν από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ένα από τα τμήματα, τράβηξε προς τον Ζάλογγο. Εκεί όμως τους πρόλαβαν οι Τούρκοι, που έστειλε ο Αλή καταπατώντας την συμφωνία. Επί πολλές ημέρες εκείνοι πολέμησαν ηρωικά, ώσπου εξαντλήθηκαν οι τροφές και τα πολεμοφόδια.
Όσοι άνδρες απέμειναν, επιχείρησαν έξοδο και πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι γυναίκες για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών ανέβηκαν στο ψηλότερο σημείο του Ζαλόγγου, που βρίσκεται ένας μεγάλος κοκκινωπός βράχος, το Στεφάνι και εκεί αφού πέταξαν πρώτα τα παιδιά τους στον γκρεμό, πιάστηκαν στον χορό τραγουδώντας και μια-μια έπεφταν από τον βράχο:
Έχε γεια καημένε κόσμε,
έχε γεια, γλυκιά ζωή…


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ο «δεκάλογος» της αγοράς των παιδικών δώρων

1) Στα παιδικά δώρα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν την ηλικία, τις ιδιαίτερες δεξιότητες, τις πραγματικές ανάγκες και τέλος τις προτιμήσεις του παιδιού, που δεν θα καθορίζονται από την μόδα και τις διαφημίσεις.
2)  Προτιμήστε δώρα από ανακυκλωμένα υλικά. Αν είναι ηλεκτρικά (ραδιόφωνο, γουόκμαν, αυτοκίνητα) προτιμήστε αυτά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
3) Αναζητήστε στην συσκευασία, το σήμα CE, που εγγυάται για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην ποιότητα των υλικών τους, στην κατασκευή τους και στην χρήση τους. Ακόμα πρέπει να αναγράφουν στην ελληνική γλώσσα, κατασκευαστικές λεπτομέρειες, αλλά και τις οδηγίες και τις προφυλάξεις κατά την χρήση τους.
4) Αποφύγετε να αγοράσετε παιχνίδια, με αιχμηρά σημεία, με ελατήρια που εκτοξεύονται, με μακριούς ιμάντες, με μικρά κομμάτια που εύκολα αποσπώνται, μικρές μπάλες ή βόλους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού ή κατάποσης.
5)  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν αγοράσετε παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς μπορεί να υπάρξει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αν υπάρχουν κατασκευαστικά λάθη ή δεν χρησιμοποιηθούν σωστά από τα παιδιά.
6) Προτιμήστε παιχνίδια από καταστήματα με επώνυμες φίρμες και όχι από πλανόδιους, γιατί μπορεί να αποδειχθούν «μαϊμούδες» ή αμφιβόλου ποιότητας. Τα χριστουγεννιάτικα bazaar, άλλα φιλανθρωπικού και άλλα απλά εορταστικού χαρακτήρα, αποτελούν μια πολύ ωραία ιδέα, όπου θα βρείτε μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες σε πολύ χαμηλές τιμές
7) Αν χαρίσετε πάνινα ή λούτρινα παιχνίδια, βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνουν χνούδια, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Αποφύγετε να χαρίσετε μπαλόνια, ιδίως σε πολύ μικρά παιδιά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία σε περίπτωση κατάποσης μικρών κομματιών
8) Εάν αγοράσετε ποδήλατο προμηθευτείτε μαζί το προστατευτικό κράνος, τις βοηθητικές ρόδες, (εάν δεν ξέρει το παιδί ποδήλατο), ένα βιβλίο με τα βασικά σήματα της τροχαίας και κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και τέλος ενημερώστε το παιδί για τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχει κατά την χρήση του ποδηλάτου.
9) Κατασκευάστε μόνοι σας τα δώρα που θα προσφέρετε στα παιδιά ή ακόμα καλύτερα ζητήστε να σας βοηθήσουν κι εκείνα. Ένα δώρο φτιαγμένο από εμάς είναι περισσότερο ευπρόσδεκτο, καθώς έχουμε κοπιάσει για να το φτιάξουμε.
10) Χαρίστε μαζί με τα παιχνίδια και βιβλία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τέλος, μην δώσετε τα δώρα απευθείας στα παιδιά, αλλά κρύψτε τα σε διάφορα μέρη του σπιτιού και παίξτε μαζί τους το παιχνίδι της αναζήτησης του «χαμένου δώρου».

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Γαλοπούλα Η βασίλισσα του χριστουγεννιάτικου μενού

Θρεπτικά συστατικά:  Η γαλοπούλα είναι ένα τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας με χαμηλές θερμίδες, καθώς περιέχει ελάχιστα λιπαρά, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πέτσα που μπορούμε εύκολα να αφαιρέσουμε. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Β2, Β3, Β6 και Β12. Περιέχει ακόμα σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Αγορά: Έχουμε 2 επιλογές, φρέσκια ή κατεψυγμένη. Οικονομικότερη βέβαια είναι η κατεψυγμένη, η φρέσκια μπορεί να έχει άλλη τιμή, έχει όμως κι άλλη χάρη.
Φρέσκια: Η αγορά της θα πρέπει να γίνει από ελεγχόμενα σημεία όπως  κρεοπωλεία ή σούπερ μάρκετ, που τηρούνται όροι υγιεινής, όπως να μην είναι εκτεθειμένη σε εστίες μικροβίων, μυρωδιές, έντομα, σκόνες κλπ. Διαλέξτε μια γαλοπούλα που να μην έχει μελανιές, χτυπήματα, σπασμένα κόκαλα ή κοψίματα. Ελέγξετε την χώρα προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής. Η φρέσκια γαλοπούλα πολλές φορές μπορεί να χρειάζεται καψάλισμα. Κάντε το με σπιτικό φλόγιστρο ή με αναπτήρα. Διατηρείστε την στο ψυγείο και ψήστε την το πολύ, μέσα σε 48 ώρες.
Κατεψυγμένη: Αν προτιμήσετε κατεψυγμένη, επιλέξτε γαλοπούλα που είναι συντηρημένη σε καταψύκτη καθαρό, με σωστή θερμοκρασία βαθιάς κατάψυξης και που δεν είναι εκτεθειμένος στον ήλιο, ή σε εστίες μικροβίων. Η κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να είναι σε ειδική  διάφανη συσκευασία και να φέρει ευανάγνωστα τις ημερομηνίες σφαγής, κατάψυξης και λήξης της. Πάνω στην συσκευασία δεν πρέπει να υπάρχουν κρύσταλλοι πάγου, ή υπερβολικά υγρά (λιωμένα), καθώς είναι ενδείξεις απόψυξης και επανάψυξης. Η κατεψυγμένη γαλοπούλα, πριν μαγειρευτεί πρέπει να ξεπαγώσει εντελώς. Αφήστε την να ξεπαγώσει στο ψυγείο, μέσα στην συσκευασία της, για 2-4 ημέρες ανάλογα με το μέγεθός της. Για να ελέγξετε αν ξεπάγωσε τελείως, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κρυστάλλους από πάγο στο εσωτερικό της κοιλιάς και ότι τα πόδια της, όταν τα κουνάτε κουνιούνται ελεύθερα. Μαγειρέψτε την όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ψήσιμο: Η γαλοπούλα, όταν ψηθεί χάνει βάρος, για αυτό υπολογίστε την βαρύτερη κατά την αγορά της. Υπολογίστε ½ κιλό ανά άτομο. Ακόμα γεμίστε την γαλοπούλα, τελευταία στιγμή λίγο πριν την βάλετε στο φούρνο. Ο γενικός κανόνας στο ψήσιμο μεγάλων πουλερικών, είναι να ψήνονται τόσες ώρες όσες και το βάρος τους. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε καλά, χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο, που θα το «καρφώσετε» σε συμπαγές κομμάτι κρέατος, όπως στο στήθος. Η θερμοκρασία στο θερμόμετρο πρέπει να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν γαλοπούλες που πωλούνται μαζί με θερμόμετρο, σ’ αυτή την περίπτωση, όταν η γαλοπούλα είναι έτοιμη ψημένη το θερμόμετρο θα πεταχτεί έξω. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι το μπούτι της γαλοπούλας και αν το υγρό που τρέχει είναι διάφανο είναι έτοιμη ψημένη.



Γαλοπούλα γεμιστή

Ένα έδεσμα μεγαλειώδες σε εμφάνιση και πλούσιο σε γεύση, που με την γέμιση δείχνει πλούτο, και ευημερία, ενώ συγχρόνως εκφράζει και την ευχή του ερχομού πολλών αγαθών στο νέο έτος που θα ανατείλει.
Υλικά
1 γαλοπούλα 3 περίπου κιλά, 250 γρ κιμά, λίγα συκωτάκια πουλιών, ½ κούπα ρύζι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κούπα λάδι, 10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 2 κ σ κουκουνάρια, 2 κ σ ξανθές σταφίδες, 2 κ σ  καρύδια χονδροκομμένα, ½ κούπα κονιάκ, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, κανέλα, μπαχάρι, 2 κσ  βούτυρο, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, τον κιμά και τα συκωτάκια, σβήνετε με το κονιάκ. Προσθέτετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα κάστανα, τις σταφίδες, το καρύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε.
Γεμίζετε με το μείγμα αυτό την γαλοπούλα. Ράβετε το άνοιγμα και δένετε τα μπούτια και τις φτερούγες με το σώμα. Αλατοπιπερώνετε και αλείφετε με το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού. Βάζετε την γαλοπούλα σε βαθύ ταψί και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Την ψήνετε σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς  C για 2 ½ - 3 ώρες. Περιχύνετε πολλές φορές με τους χυμούς της. Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε να ξεροψηθεί. Τοποθετείτε σε πιατέλα. Στο ζουμί που έμεινε στο ταψί, ψήνετε πατάτες ή κυδώνια και σερβίρετε μαζί με την γαλοπούλα 

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Προτάσεις για τις εορταστικές αγορές


Οι γιορτές είναι η καλύτερη ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας στους δικούς μας ανθρώπους, χαρίζοντας τους δώρα. Οι περισσότεροι όμως παρασυρόμαστε από τις σειρήνες των διαφημίσεων, τον εορταστικό διάκοσμο, τον ενθουσιασμό και την χαρά των γιορτινών ημερών, σε σπατάλη χρημάτων, χαρτιού και ενέργειας, αλλά και στην αγορά άχρηστων ή ελαττωματικών προϊόντων, ή ακόμα και επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλειά μας. Σειρά προτάσεων να είμαστε λιγότερο σπάταλοι από κάθε έννοια.
Πριν βγείτε για τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας, θα πρέπει να έχετε κάνει ένα λεπτομερή έλεγχο των οικογενειακών αναγκών σας καταγράφοντας αυτές, αλλά ακόμα να έχετε αποφασίσει για τα δώρα που θα αγοράσετε και από που.
Το πιο σωστό είναι να ενημερωθείτε για τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ατόμων που θα προσφέρετε τα δώρα για να μπορέσετε να τις εναρμονίσετε με τις επιλογές σας, ώστε και εκείνοι να μην χρειαστεί να τα αλλάξουν
Οργανώστε τις αγορές σας, για να μην χρειάζεται να κάνετε πολλές διαδρομές, ιδίως με το αυτοκίνητο, που θα σας στοιχίσουν σε χρόνο με το μποτιλιάρισμα και την κίνηση, αλλά και σε χρήμα με την βενζίνη και το παρκάρισμα.
Προτιμήστε τα καταστήματα της περιοχής ή της γειτονιάς σας, όπου μπορείτε να πάτε με τα παιδιά περπατώντας, σαν μια μεγάλη βόλτα, ακόμα και αν δεν αγοράσετε τίποτα, θα αποζημιωθείτε κοιτώντας τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Όταν βγείτε στην αγορά για τα ψώνια σας, πάρετε μαζί σας μια πάνινη τσάντα όπου θα βάλετε αυτά που θα αγοράσετε, αποφεύγοντας έτσι να χρησιμοποιήσετε πλαστικές ή χάρτινες τσάντες. Προτιμήστε δώρα από ανακυκλωμένα υλικά. Αν είναι ηλεκτρικά (ραδιόφωνο, γουόκμαν, ηλεκ. αυτοκίνητα) προτιμήστε αυτά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Τυλίξτε τα δώρα σας σε ανακυκλωμένο χαρτί, ή τις συσκευασίες σκέτες χωρίς περιτύλιγμα διακοσμημένες με κορδέλες ή φιογκάκια (που φτιάξατε μόνοι σας).Πρωτοτυπήστε χρησιμοποιώντας για περιτύλιγμα χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές των παιδιών ή απλά βάλτε τα να ζωγραφίσουν επάνω στις συσκευασίες. Ζητάτε πάντα την απόδειξη πληρωμής (αν δεν σας την δώσουν όπως οφείλουν) και φυλάξτε την για την περίπτωση αλλαγής ή για την εφορία.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Άγιος Σπυρίδων

Ο άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε στην Κύπρο το 270, καταγόμενος από οικογένεια βοσκών. Σύμφωνα με την παράδοση όντας χριστιανός, στους διωγμούς από τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Μετά τις διώξεις γύρισε στην Κύπρο, παντρεύτηκε και ζούσε ενάρετο βίο. Όταν πέθανε η γυναίκα του αφιερώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου και αναδείχθηκε επίσκοπος Τριμυθούντος. Η φήμη του για τα ελεήμονα αισθήματα του και για την θαυματουργό του δύναμη διαδόθηκε παντού. Συμμετείχε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας, υπερασπιζόμενος την ορθοδοξία έναντι στην αίρεση του Αρείου. Παρέδωσε το πνεύμα του το 348, το δε λείψανό του αρχικά μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την άλωση στην Κέρκυρα, όπου ο άγιος Σπυρίδων είναι πολιούχος. Η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου.

1987: Πέθανε ο Νίκος Σταυρίδης ηθοποιός

Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1910. Από το 1929 ασχολήθηκε με το θέατρο, αρχικά με την οπερέτα και αργότερα με την επιθεώρηση, συνεργαζόμενος με μεγάλους ηθοποιούς, όπως οι αδελφές Καλουτά, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Διον. Παπαγιαννόπουλο και συμμετέχοντας σε παραστάσεις που γνώρισαν επιτυχία, «Δέκα μέρες στο Παρίσι», «Ο Ηλίας του 16ου», Εκατό χιλιάδες δολάρια» κ ά. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τον κινηματογράφο όπου συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ταινίες, αρχής γενομένης, το 1950 με την ταινία, «Έλα στο θείο». Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε: «Η ωραία των Αθηνών» (1953), «Δουλειές με φούντες» (1958), «Φτωχαδάκια και λεφτάδες» (1960), «Τα κίτρινά γάντια» (1961), «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος» (1962), «Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης» (1962) «Τρίτη και 13» (1963), «Ζητείται τίμιος» (1963), «Ο λαγοπόδαρος» (1964), «Μπετόβεν και Μπουζούκι» (1965), «Οι τέσσερεις άσσοι» (1970), «Αριστοτέλης ο επιπόλαιος» (1970), «Ο άνθρωπος ρολόι» (1972).Υπήρξε φανατικός ολυμπιακός, ενώ χαρακτηριστική έμεινε η ατάκα του για κάποιον παίχτη «Υβ-Υβ». Πέθανε στην γενέτειρά του και τάφηκε στην Κηφισιά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ  ΑΤΑΚΕΣ:
«Ανθισμένη αμυγδαλιά»
- Με κάνεις εμένα πρωθυπουργό;

«Η ωραία των Αθηνών»
- Γ. Βασιλειάδου: Όταν βρέχει τρέχουν τα λύκεια (λούκια)
- Ποια λύκεια; Των Ελληνίδων;

«Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης»
- Αρρωσταίνουν… οι αρρώστιες;
- Αμ’ οι όμορφες είναι διορισμένες…

«Αριστοτέλης ο επιπόλαιος»
- Η ζωή είναι μια μακαρονάδα που έτσι και την αφήσεις να λασπώσει δεν τρώγεται με τίποτα…

«Τα κίτρινα γάντια»
- Ώστε έτσι λοιπόν τα ζευγαράκια. Είτε μέρα είναι είτε νύχτα, την κουτσουκέλα τους θα την κάνουνε...
- Μουστάκια, εμείς οι δυο όπως πάμε, θα φάμε τα μουστάκια μας. Κι επειδή εγώ δεν έχω, ότι φάμε, θα το φάμε απ’ το δικό σου...
- Γ. Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ν. Σταυρίδης: Ναι.
Γ. Γκιωνάκης: Από πορτοκάλια;
Ν. Σταυρίδης; Όχι, από μούσμουλα!


Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Η 11η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Μια ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά κανονικά θα έπρεπε να είναι μια ημέρα χαράς και γιορτής κι όμως μόνο χαρούμενη και γιορταστική δεν μπορεί να είναι καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βάσει των εκθέσεών τους, δίνουν εικόνα απόγνωσης, αφού τα δικαιώματα των παιδιών σ’ όλο τον κόσμο, καταπατώνται ή υπονομεύονται.
Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά ανά τον πλανήτη, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες, στερούνται το φαγητό, δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Ακόμα στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, internet), δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ιδίως κορίτσια, δεν έχουν ευκαιρίες παιδείας και μάθησης.
Εκατομμύρια επίσης παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών, εργάζονται κάτω από σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι εκατομμύρια παιδιά, οδηγούνται στην πορνεία και στην σεξουαλική κακοποίηση. Σε περιοχές της Αφρικής το AIDS έχει οδηγήσει σε αυξανόμενα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, δραματική μείωση στο προσδόκιμο ζωής και εκατομμύρια ορφανά.
Τέλος εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες και κοινότητες που έχουν καταστραφεί από ένοπλες συρράξεις. Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα των ένοπλων συρράξεων, ακόμα και αν δεν σκοτωθούν ή τραυματιστούν μπορεί να μείνουν ορφανά ή να έχουν ψυχολογικά προβλήματα από την έκθεση στην βία. Η σημερινή μέρα δεν είναι ημέρα εορτασμού, είναι ημέρα ευθύνης και περισυλλογής από όλους μας.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

1963: Απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη

Στις 24 Οκτωβρίου του 1963 η Σουηδική Ακαδημία ανήγγειλε την απονομή του βραβείου Νόμπελ για πρώτη φορά σ’ ένα Έλληνα, τον Γιώργο Σεφέρη.

Κατά την  παραλαβή του βραβείου, στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, μεταξύ άλλων ο ποιητής είπε: «… Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που μας χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα…»

Πραλίνα

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1648 ο Γάλλος Δούκας Plessis Pralin καλεί τους φίλος του στην γαλλική πόλη Μπορντό, όπου τους παρουσιάζει μια λιχουδιά που είχε φτιάξει ο μάγειρός του. Είχε καταφέρει να επικαλύψει αμύγδαλα με καραμελωμένη ζάχαρη. Το γλυκό πήρε το όνομα του δούκα και ονομάστηκε πραλίνα.Αργότερα η πραλίνα άλλαξε μορφή, καθώς προστέθηκαν και άλλες εκδοχές, με άλλους ξηρούς καρπούς, όπως η πραλίνα φουντουκιού, αλλά και αλεσμένη σαν πάστα για γέμιση σε διάφορα γλυκά ή σοκολατάκια.

Καραμελωμένα αμύγδαλα (Πραλίνα)
100 γρ αμυγδαλόψυχα, 50 γρ ζάχαρη, λαδόκολλα
Βάζουμε λίγη – λίγη την ζάχαρη, σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε σιγανή φωτιά την αφήνουμε να καραμελώσει. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και ανακατεύοντας συνεχώς αφήνουμε να καραμελώσουν κι αυτά. Τα απλώνουμε στην λαδόκολλα σε λεπτή στρώση, να κρυώσουν. 

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

2002: Πέθανε η Τζολυ Γαρμπή, ηθοποιός


Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ,  το 1912, καταγόμενη από την Κεφαλονιά. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε δεύτερους συνήθως ρόλους, υποκρινόμενη καλοσυνάτες μανάδες, ψυχομανάδες, θειάδες ή υπηρέτριες. «Ο Φανούρης και το σόι του», «Θανασάκης ο πολιτευμένος», «Το κλωτσοσκούφι», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», Καλώς μας ήρθε το δολάριο», «Μερικοί το προτιμούν κρύο» κ ά. Στην τηλεόραση συμμετείχε στα σήριαλ: «Ο επισκέπτης της ομίχλης», «Βανίλια σοκολάτα», Μονάχους-Μονάχους».  Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Θόδωρου Μορίδη.
Χαρακτηριστικές ατάκες:
 «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Τασία, υπηρεσία που «πήρε προίκα» η Α. Βουγιουκλάκη από το πατρικό της
- Κάτσε να φωνάξω την μαμά σου, γιατί μαζί σου δεν τα βγάζω πέρα
«Το κλωτσοσούφι» Θεία του Α. Αλεξανδράκη
- Γιατί να σας βάζω σε φασαρία…πήρα ένα ταξί και ήρθα…
«Θανασάκης ο πολιτευόμενος»
- Δεν πήρα και την μεζούρα να μετρήσω την Ελβετία
- Κάτσε βρε χριστιανέ μου να σου πάει κάτω το φαί…
- Έβλεπε το σχολείο όπως ο διάβολος το λιβάνι.
«Ο Φανούρης και το σόι του. Γυναίκα του Μ. Φωτόπουλου
- Γιατί ο μουσακάς, έτσι όπως τον φτιάχνω εγώ, έχει πολύ δουλειά!
«Καλώς μας ήρθε το δολάριο» Μητέρα του Γ. Κωνσταντίνου
- Που να το βρω το 100στάρικο. 30 δραχμές έχω όλες κι όλες και πρέπει να δώσω και 10 του μικρού.
 «Μερικοί το προτιμούν κρύο» Μητέρα του Ν. Ηλιόπουλου και της Ρ Βλαχοπούλου
 Λάκη τι λένε αυτές…κάτι δεν ήθελες να μου πεις…άρχισες πάλι τις σαχλαμάρες…

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

1971: Πέθανε ο Άλκης Θρύλος, δοκιμιογράφος και κριτικός

Η Ελένη Νεγρεπόντη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε το 1896 στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στην λογοτεχνία το 1915, στο περιοδικό Νουμάς, όπου έγραφε μονόπρακτα δράματα, ποιήματα, αλλά και κριτικά κείμενα, ενώ συνεργάστηκε ακόμα με εφημερίδες Υποστήριξε τον δημοτικισμό και τον φεμινισμό, γράφοντας πολλά άρθρα για φεμινιστικά θέματα, ενώ διετέλεσε ακόμα μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Ακόμα ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας των Δώδεκα και της καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου. Ήταν σύζυγος του Κώστα Ουράνη. Μερικά από τα έργα της: «Κωστής Παλαμάς» (1924), «Στοχασμοί για το δημοτικό τραγούδι» (1928), «Η δέκατη τρίτη ώρα», «Μορφές και θέματα του θεάτρου» (1961), «Κριτικές μελέτες», «Μορφές της ελληνικής Λογοτεχνίας» (1963), «Εκδρομές και ταξίδια», «Ο φλοίσβος» κ ά.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα παραδοσιακά

Η γλυκιά μυρωδάτη γεύση των Χριστουγέννων
Υλικά
Για τα μελομακάρονα: 1 κούπα ελαιόλαδο, ½ κούπα ζάχαρη, ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού, ¼ κούπα κονιάκ, 4 κούπες αλεύρι, 1 κ γ μπέϊκιν πάουντερ, 1 κ γ σόδα, 1 κ γ κανέλα τριμμένη, 1 κ γ γαρύφαλλο τριμμένο, ξύσμα πορτοκαλιού, 100 γρ καρύδια κοπανισμένα
Για το σιρόπι: 2 κούπες μέλι, 2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη χτυπάτε 5-10΄το λάδι με το χέρι ή το μίξερ. Προσθέτετε την ζάχαρη και «δουλεύετε» μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τα κανελογαρύφαλα. Διαλύετε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνετε στο μίγμα. Κοσκινίζετε πάνω από το μίγμα το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ Ζυμώνετε, αφήνετε λίγο το μίγμα να σταθεί και πλάθετε τα μελομακάρονα. Τα πιέζετε με πιρούνι ή στον τρίφτη του τυριού για να αποτυπωθούν στην επιφάνειά τους σχήματα και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σιρόπιασμα: Βράζετε για 5΄ όλα τα υλικά μαζί για το σιρόπι, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, βουτάτε λίγα- λίγα τα μελομακάρονα για λίγο, τα στραγγίζετε και τα πασπαλίζετε με το καρύδι.


Κουραμπιέδες αμυγδάλου

Χριστουγεννιάτικες νοστιμιές από …ζάχαρη
Υλικά
½ κιλό βούτυρο γάλακτος παγωμένο, 300 γρ αμύγδαλα κομμένα με το φλούδι τους, 250 γρ ζάχαρη άχνη, 2 κρόκους, ½ ποτηράκι κρασιού ούζο, 1 κιλό αλεύρι, λίγο ανθόνερο, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.
Εκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο αρκετά λεπτά για να γίνει σαν κρέμα. Ενώ χτυπάτε προσθέτετε τους κρόκους, την ζάχαρη, το ούζο και τα αμύγδαλα. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το προσθέτετε σιγά –σιγά, μέχρι το μίγμα να πλάθετε χωρίς να ανοίγει. Αφήνετε για λίγο να σταθεί η ζύμη. Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 10 περίπου λεπτά. Τους ραντίζετε με ανθόνερο όσο είναι ακόμα ζεστοί. Βάζετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.

Δίπλες

Το χριστουγεννιάτικο γλύκισμα που συμβολίζει τα σπάργανα του Θείου Βρέφους.
Υλικά
2 κούπες αλεύρι σκληρό, 2 κούπες αλεύρι μαλακό, 5 αυγά, ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού, ½ κ γ κοφτό αλάτι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, καρύδια τριμμένα, κανέλα.
Εκτέλεση
Χτυπάτε τ’ αυγά με το αλάτι στο μίξερ για 5-6΄. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο-λίγο στο μίξερ, χτυπάτε να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη. Την ζυμώνετε σε μπάλα και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 1-1,30 ώρα, σε μια λεκάνη σκεπασμένη με βρεγμένη πετσέτα. Ανοίγετε την ζύμη σε φύλλο λεπτό και το κόβετε με οδοντωτό ρολό σε λωρίδες. Τοποθετείτε την άκρη της λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού. Βυθίζετε την δίπλα σε καυτό λάδι, ενώ στριφογυρίζετε το πιρούνι να διπλωθεί η δίπλα γύρω του. Τηγανίζετε την κάθε δίπλα μέχρι να πάρει χρώμα και την βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί.
Για το σιρόπιασμα: Βράζετε για 5 λεπτά, 2 κούπες ζάχαρη, 1 κούπα μέλι και 1 κούπα νερό. Βγάζετε τον αφρό και βουτάτε μέσα τις δίπλες. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετείτε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλλα.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Άγιος Νικόλαος

Γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας της Μικράς Ασίας το έτος 270 μ Χ περίπου, από γονείς πλούσιους και ευγενείς. Αφοσιώθηκε στα θεία από πολύ νεαρή ηλικία, πήγε προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα και νεαρός ακόμη έγινε κληρικός και  αργότερα  ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο των Μυρέων της Λυκίας. Η εποχή αυτή ήταν δύσκολη για την εκκλησία, εξ αιτίας των διωγμών του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού. Τα βάσανα που υπέφερε για τον Χριστό είναι απερίγραπτα. Καταδιώχθηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε και φυλακίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με θάρρος όμως και τόλμη μεγάλη, εμψύχωνε πάντα τους καταδιωκόμενους χριστιανούς. Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος έγινε αυτοκράτορας, και ανακήρυξε ως επίσημη θρησκεία του κράτους  τον χριστιανισμό, τον ελευθέρωσε με πολλούς άλλους χριστιανούς. Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο έλαβε μέρος και με ακατανίκητα επιχειρήματα  προσέβαλε την διδασκαλία του Αρείου. Ίδρυσε ακόμα πολλά νοσοκομεία και άλλα φιλανθρωπικά καταστήματα κι ανέπτυξε γενικά έξοχη και πλούσια φιλανθρωπική δράση.  Για τα πολλά θαύματα του ονομάζεται θαυματουργός και επειδή τα περισσότερα θαύματά του αναφέρονται σε ναυτικούς, καθώς τον επικαλούνταν σε κάθε τους κίνδυνο, θεωρείται προστάτης των ναυτικών. Ακόμα ονομάζεται και μυροβλύτης, γιατί καθώς λέει η παράδοση από τα ιερά λείψανά του έβγαινε μύρο  Παρέδωσε το πνεύμα του εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου 343, ημέρα που εορτάζεται και από την εκκλησία μας.                         

Στα χρώματα των γιορτών

Χριστουγεννιάτικα τρυκ για γιορτινή διάθεση με οικονομία
 - Προτιμήστε αντί για ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο ένα αληθινό που μετά τις γιορτές θα μπορέσετε να μεταφυτέψετε στον κήπο ή ένα φυτεμένο σε γλάστρα.
- Αγοράστε από την λαϊκή ή το ανθοπωλείο της γειτονιά σας 1-2 γλάστρες με ποϊνσέτες (αλεξανδρινό). Κόψτε ή αγοράστε αληθινά κλαδιά και στολίστε τα με μπάλες ή φιογκάκια
- Αντικαταστήστε τα λαμπάκια που στολίζουν τα δέντρα και τα μπαλκόνια με αντίστοιχα οικονομικά και εξοικονόμησης ενέργειας ή με φωσφορίζοντα λαμπάκια.
- Διακοσμήστε το σπίτι με τις παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες ή κάνετε χριστουγεννιάτικες κατασκευές και ζωγραφιές σε ανακυκλωμένο χαρτί.
- Διακοσμήστε παλιές κάλτσες με κορδέλες, χρωματιστά κουμπιά, κουδουνάκια, κλαδάκια από έλατο ή γκι και κρεμάστε τις στο τζάκι ή αλλού.
- Φτιάξτε με ζύμη για κουλουράκια, αστεράκια, καμπανούλες, μπάλες κ ά και διακοσμήστε τα με κρυσταλλική ζάχαρη ή με χρωματιστές τρουφίτσες.
- Ζωγραφίστε και κόψτε χαρτόνια με γιορτινά θέματα, κρεμάστε τα από σκοινάκι σαν μια μεγάλη γιρλάντα, διακοσμώντας έτσι τα φωτιστικά του σπιτιού
- Τυπώστε τις χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές των παιδιών και στείλτε τις στους φίλους σας και τους συγγενείς, σαν ευχετήριες κάρτες.
- Κόψτε μικρά ασημένια χαρτόνια (αυτά που μας μένουν από συσκευασίες και περιτυλίγματα) σε διάφορα σχήματα και κρεμάστε τα στο δέντρο.
- Γεμίστε γυάλινα βαζάκια και μπουκάλια με χρωματιστή κρυσταλλική άμμο.
- Κόψτε και φτιάξτε φιογκάκια από παλιές χρυσές, ασημένιες ή καρό κορδέλες και διακοσμήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή τα δώρα.
- Όταν τελειώσουν οι γιορτές μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σ’ ένα κουτί, για να τα ξανά χρησιμοποιήσετε και άλλες χρονιές.